Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
1. Vicarious
2. Jambi
3. Wings For Marie (Pt 1)
4. 10,000 Days (Wings Pt 2)
5. The Pot
6. Lipan Conjuring
7. Lost Keys (Blame Hofmann)
8. Rosetta Stoned
9. Intension
10. Right In Two
11. Viginti Tres
Relaterat
Tool
(Volcano), 2006

Tool, eller ska jag säga Adam Jones, har skapat några av dom mest vrickade och ursköna konvolut som någon gjort sedan introduktionen av cd-skivan, och ”10,000 Days” är absolut inget undantag. För att ta del av skivans olika illustrationer och andra abstrakta ting på ett så interaktivt sätt som möjligt, så medföljer ett par tjocka förstoringsglas som på ett snittsigt sätt är en del av skivan. Den som bemästrar tekniken att se genom dessa glas kommer mest troligt att vara okuperad ett bra tag, för dessa bilder är på ett sjukligt sett väldigt fascinerande och jag hade svårt att stilla min utforskande hunger. Jag är nu ännu mer nyfiken på vad gitarristen Jones fantiserar ihop till LP versionen – en virtual reality hjälm kanske?

Los Angelesbandet och deras skivsläpp har funkat som en komet på senare tid. De kommer sällan, dock väldigt regelbundet med 5 års mellanrum, och orsakar nästan en hysteri i media när det väl är dags för en ny platta att anlända. ”10,000 Days” kommer inte heller att passera utan att lämna sina initialer i historieböckerna. Första singeln ”Vicarious” debuterade som nummer 2 på Billboards Modern Rock lista och med den exponering dom börjat få på USAs radiostationer, verkar det som om albumet går samma öde till mötes.

Jag känner genast igen bandets unika sound när jag sitter och biter på en penna med ”Vicarious” i bakgrunden. Den verkar vara gjuten i samma form som ”Push It” där gitarrerna i låtens intro innehar samma dynamiska djup som på föregångaren och Danny Careys hackiga men mycket exakta trummspel får en att kippa efter andan. Det känns som om att bli omsluten av en osynligt skynke med en övermäktighet av grövsta kaliber som får en att blunda och krypa in i ett hörn med ansiktet försiktigt gömt i handflatorna.

Denna känsla av tyngdlöshet infinner sig på några få låtar till där ”The Pot” är bland det bästa Tool någonsin gjort och klockar in på blygsamma 6:21. Det är lite gämfört med övrigt material på skivan. Den stoltserar inte mindre än med två skapelser över tio minuter och innehåller generellt långa låtar i riktig Tool-anda. Något som också är typiskt för Maynard och gänget är förmågan att skapa instrumentella verk som hittills varit nödvändiga för att binda samman skivan, men på ”10,000 Days” har dom nog bitit i det sura äpplet, till och med på gränsen till omogen citrusfrukt.

Om detta beror på A Perfect Circle och om det är Maynards försök att göra något annorlunda än sitt radiovänliga ”sidoprojekt” vet jag däremot inte, men det får mig att konfundersamt undra. Jag känner mig på sätt och vis snuvad på konfekten då det enligt mig bara finns fyra ”låt-låtar” och två seriöst melankoliska spöken till låtar på skivan. Lägg också till det faktum att vi väntat de obligatoriska fem åren.

Tyvärr blir helhetsintrycket en mindre besvikelse, de mycket lysande spåren till trots. I och för sig så är det svårt att toppa något så briljant som ”Lateralus” och förväntningarna kunde inte vara högre inför detta skivsläpp, men det känns helt enkelt som om något fattas på ”10,000 Days”. Att vänta ytterligare ett år på detta verk skulle inte alls vara något främmande för mig om det resulterade i en fulländad skiva. Det skulle dock inte förvåna mig om allt har en logiskt förklaring, men det får vi väl vänta fem år till för att få reda på.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 2 Maj 2006