Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Flesh Storm
 2. Catalyst
 3. Eyes Of The Insane
 4. Jihad
 5. Skeleton Christ
 6. Consfearacy
 7. Catatonic
 8. Black Serenade
 9. Cult
10. Supremist
Slayer
(Warner Bros/Wea), 2006

Varje gång ett nytt Slayer-album släpps tycks stora delar av världens hårdrockare drabbas av kollektiv eufori. Kanske beror detta på att just Slayer är det sista av de ”fyra stora” thrashbanden som fortfarande spelar renodlad thrash. Fansen vill så gärna att Slayer håller samma kvalitet som under det sena 80-talet så varje släpp upphöjs till mästerverk. Slayers 90-talssläpp har hyllats när de kommit ut, för att senare när de hörts med nyktra öron, få ett betydligt sämre omdöme. Hur står det då till med ”God Hates us All” (2001) uppföljaren ”Christ lllusion”? Kan denna platta konkurrera med klassiker som ”Reign in Blood” (1986), ”South of Heaven” (1988) och ”Seasons in the Abyss” (1990)? Kanske är det euforin som talar, men jag måste nog svara på den frågan.

Förmodligen har väldigt få med det minsta hårdrocksintresse lyckats undgå att Slayers originaltrummis , Dave Lombardo, återigen ingår i bandet. Jag kan utan att överdriva säga att Lombardos närvaro fungerar som en adrenalininjektion i hjärtat på bandet. Inget ont om Paul Bostaph, som ersatte Dave och som nu blir ersatt av den samme, men Slayer låter både piggare och aggressivare (om nu Slayer kan bli aggressivare) än vad de gjort någon gång under de 16 år som förflutit sedan Dave senast spelade på en Slayerskiva (1990 års Seasons in the Abyss). För bevis på nämnda adrenalininjektion, lyssna på det frenetiska skinnpiskandet i inledande ”Flesh Storm”.

Att bandet fått en nytändning efter en rad plattor, där det lät som om det mesta gick på rutin, är väldigt uppenbart hela plattan igenom . Tom Araya vrålar de kulsprutesnabba texterna med nästan samma intensitet som på ”War Ensemble” (Seasons in the Abyss, 1990) och Kerry Kings samt Jeff Hannemans gitarrer tuggar ståltråd som på den gamla goda tiden. När det gäller ljudbilden passar uttrycket ”ett steg framåt och två bakåt” väldigt väl då mycket av den ljudmatta som möter lyssnaren påminner mer om Slayers klassiska plattor från slutet av 80-talet snarare än det något modernare produktionsanslag som på ”God Hates us All” (2001)

Att bandets textförfattande gitarrist Kerry King hyser ett gigantisk agg till religion i allmänhet och kristendom i synnerhet är knappast någon nyhet för någon. Hans åsikter får relativt fritt spelrum plattan igenom då Kerry skrivit texter till sju av skivans tio låtar. Textrader som ”I’ve seen the ways of God/ I’ll take the devil any day/ Hail Satan!” från ”Skeleton Christ”, bidrar knappast till att fler pingstvänner får upp ögonen för Slayer. Frågan är vad kristne sångaren Tom Araya säger om Kerrys allt annat än psalmlika texter. Förutom religion är krig och världsläget genomgående teman på ”Christ Illusion”. Hotfullt släpande ”Eyes of the Insane” tacklar det något uttjatade ämnet om hur soldater påverkas av krig. Thrashfesten ”Jihad” handlar om heligt krig precis som titeln antyder och übersnabba ”Consfearacy” diskuterar Kerrys inte helt positiva syn på det politiska läget i hemlandet USA.

Kanske har även jag drabbats av ”Slayereuforin” jag talade om inledningsvis, men i mina öron är detta en ruskigt genombra platta. Slayers formbesked tyder på en formtopp och kanske en stor del av äran för detta skall tillfalla Dave Lombardo.

Text: Martin Trägårdh

Publicerad 25 Augusti 2006