Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Take This Life
 2. Leeches
 3. Reflect The Storm
 4. Dead End
 5. Scream
 6. Come Clarity
 7. Vacuum
 8. Pacing Death's Trail
 9. Crawl Through Knifes
10. Our Infinite Struggle
11. Vanishing Light
12. Your Bedtime Story Is       Scaring Everyone
Relaterat
Fryshuset
Konsert
In Flames
(Ferret), 2006

Diskussionerna var hårda när det blev känt att In Flames skulle ha Lisa Miskovsky som gäst på sin nya platta Come Clarity. Sell-outs och bojkott var några av de ord die-hard fansen tog i sina munnar. Föga anade dessa att de skulle drabbas av den mest aggresiva In Flames skivan i mannaminne - eller i alla fall sedan Clayman.

Take This Life, som även tjänstgör som första singel, öppnar kalaset med blastbeats som inte kan beskrivas som annat än en käftsmäll. Låten påminner om något som kunde platsa på den sju år gamla Colony. Detta är något som är karekteristiskt för hela skivan, paralleller och jämförelser kan dras till alla tidigare In Flames givar. Skillnaden är dock att kockarna blandat de bästa beståndsdelarna av sina tidigare alster och gjort något nytt av soppan. Leeches fortsätter på den inslagna vägen, precis som Take This Life blandar den aggresiva verser med en öppnande skönsjungen refräng. Även detta är något som kännetecknar flera av låtarna på plattan och man undrar om lärarna månne börjat snegla på eleverna och lånar från band som Killswitch Engage och Shadows Fall?

Även om skivan är intensiv och aggressiv är det dock ingen återgång till den dödsmetal göteborgarna ägnade sig åt i början av sin karriär utan som tidigare nämnts ett ihop plock av de tidigare skivorna. Reflecting The Storm skulle platsa på exprimentella Reroute To Remain och Crawl Through Knives på Clayman. Den största överaskningen är titelspåret själv som är det närmaste bandet kommit en ballad. Visserligen är ballad något missvisande då det i In Flames tappning absolut inte är fråga om någon munter sak om kärlek som rullar ur stereon. Här är det bäcksvart och dystert, en gråtande gitarr i ett solo förhöjer känslan av den vanmakt som texten förmedlar.

Vid en första lyssning kan Come Clarity te sig som en dussinplatta, detta kan bero på just det faktum att mycket minner om tidigare plattor. Går man lite djupare framträder däremot det som kan vara In Flames starkaste giv sedan Clayman. Skivan känns genomarbetad och inget har lämnats åt slumpen. Produktionen är knivskarp och låtarna blandar aggresivitet och skönhet i något som inte kan beskrivas som annat än ett underbart kaos.

Text: Martin Trägårdh

Publicerad 17 April 2006