Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Saving Grace
 2. Square One
 3. Flirting With Time
 4. Down South
 5. Jack
 6. Turn This Car Around
 7. Big Weekend
 8. Night Driver
 9. Damaged By Love
10. This Old Town
11. Ankle Deep
12. The Golden Rose
Tom Petty
(American), 2006

Jag har aldrig förstått meningen med Tom Pettys så kallade soloskivor. Kanske är det en ursäkt för de flesta medlemmar i The Haeartbreakers att ta en välbehövlig paus eller så är det en ursäkt från Pettys sida att få spela med diverse musiklegender. Jag ska dock inte klaga. Ringo Starr, Roy Orbinson, George Harrison, och Jeff Lynne, bara för att nämna några exempel, har hjälpt till att forma och producera bland det bästa matreal Tom har spottat ur sig under sin 30-åriga karriär. Ta ”Free Falling” och "You Don't Know How It Feels" till exempel.

Lagom till 30-årsjubileet kommer nu det tredje fyrverkeriet ”Highway Companion” i egen regi från det 56-årige musikgeniet. Med hjälp av sin trofasta gitarrist Mike Campell vid sin sida och Traveling Wilburys-kompanjonen Jeff Lynne vid producentbordet, tar sig Tom Petty an uppgiften att åter igen försöka bräcka sig själv. Men är det verkligen möjligt med tanke på vad som redan presterats, både som soloartist och som frontfigur i The Heartbreakers och är det egentligen verkligen nödvändigt?

Tom Petty har inget att bevisa, det har han redan gjort så många gånger förut, men han har på något sätt ändå lyckats överträffa sig själv - igen. Jag vet inte var ifrån karln får sina ideér, men ”Highway Companion” låter som en ”best of” fast fylld till bredden med nytt fräscht material. Här möter det inövade soundet den nya generationen Petty på ett mycket smidigt sätt och blandningen smakar till och med bättre än mormors pepparkaksdeg. Introt till inledande ”Saving Grace” har tydliga spår av Chris Isaacs ”Baby Did A Bad, Bad Thing” men där slutar också liknelserna. Den har blues hårt pulserande i ådrorna och är nog bland det trevligaste Tom erbjudit på väldigt länge.

”Flirting With Time” tar en tillbaka till ”Wildflowers” men har samtidigt element av det genuina Petty från ”Southern Accent” och är allt annat än albumsfyllnad. Det är väldigt svårt att sätta fingret på vad som gör detta så intressant, men det är också det som gör Petty så fängslande. Det är helt enkelt bara bra och någon anledning behövs inte. Men även fina flickor fiser, vilket beskriver femtespåret ”Jack” till punkt och pricka. Låten i fråga är så pass platt att den får Danmark att verka bergigt och fyller sin fulla funktion som skipper. Helt meningslös enligt min mening.

Tom Petty har denna gång hållit sig till det enkla. Här finns inga krusiduller och inte heller avancerade solon eller andra störande moment, utan så ren Tom Petty som man kan få. Skivans titel är väldigt tydlig på var detta alster ska avnjutas, och inte är det i en liten Toyota. Detta ska vräka ut ur högtalarna på en bensintörstig jänkare på dryga 7 ton. Ta en lyssning på ett av albumets bästa spår, ”Ankle Deep” så slipper jag vidare förklara. För det finns egentligen inget att förklara, detta är Tom Petty – punkt slut.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 25 Juli 2006