Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Different World
 2. These Colours Don't Run
 3. Brighter Than a Thousand Suns
 4. Pilgrim
 5. Longest Day
 6. Out of the Shadows
 7. Reincarnation of Benjamin Breeg
 8. For the Greater Good of God
 9. Lord of Light
10. Legacy

Relaterat
Globen
Konsert
Iron Maiden
(EMI), 2006

När Iron Maiden debuterade för över 26 år sedan, var det nog få som trodde att det små punkiga och skräniga Londonbandet skulle finnas kvar år 2006. Att manager Rod Smallwood står att tacka för bandets överlevnad och fortlevnad är det nog få som inte skriver under på, då han likt en målmedveten härförare lett sina mannar ut i strid och till seger. Inte helt olik Eddie som på omslaget till denna skiva manar på sina mannar från tornet på en stridsvagn. Eddie som för övrigt, till min stora glädje, återigen är målad i samma serietidningsstil som på det glada 80-talet. En petitess kan tyckas, men viktig då det signalerar att Maiden verkligen är tillbaka.

Samtliga Maiden-album sedan 1998 års ”Virtual XI” har öppnat med rockiga, korta uptempo låtar. På denna punkt är ”A Matter of Life and Death” inget undantag, skillnaden är att bandet förfinat formen dessa låtar gjutits i med ”A Different World” och skapat den kanske starkaste öppningslåten sedan ”Aces High” från ”Powerslave” (1984). Låten i sig låter som en blandning av ”The Wicker Man” (Brave New World, 2000) och ”Rainmaker” (Dance of Death, 2003) toppat med en refräng olikt allt annat Iron Maiden tidigare spelat in.

”A Matter of Life and Death” känns mer genomtänkt än de två skivor som bandet tidigare släppt efter återföreningen med sångaren Bruce Dickinson och gitarristen Adrian Smith för sju år sedan. Låtarna fungerar bättre tillsammans och helhetskänslan ökar då det inte spretar lika mycket som det gjorde på exempelvis ”Dance of Death” (2003). Att sentida Iron Maiden-låtar tenderar att vara långa är antagligen ingen nyhet för någon. På denna skiva klockar de flesta in på omkring sju minuter medan vissa är uppe och nosar på tio minutersstrecket. Progressivt och invecklat kanske vissa kan tycka men faktum är att Iron Maiden är ett av få band som mäktar med så pass långa låtar utan att tappa bort melodin och låtstrukturen bland alla taktbyten.

Det stora frågetecknet på ”A Matter of Life and Death” är varför bandet anser det nödvändigt att förse var och var annan låt med ett akustiskt eller lugnt intro. Denna trend startade på ”Brave New World”, trappades upp på ”Dance of Death” och missbrukas rent ut sagt på ”A Matter of Life and Death”. På en låt som ”For the Greater Good of God” känns introt rättfärdigat men första singeln ”The Reincarnation of Benjamin Breeg” hade enbart mått bra av att tappa lite tid för att bli mer hårdslående.

Kritiken till trotts står det klart att Iron Maiden befäster sin position snarare än tappar mark. Låtar som ”These Colours Don´t Run” och ”The Pilgrim” är som gjorda för en Iron Maiden-konsert. Samtidigt som skivans kanske bästa låt ”The Longest Day” och ”X-factor”-minnande ”For the Greater Good of God” till viss del tar bandet till nya betesmarker. Detta är något som är trevligt att höra från ett band med 26 år som skivartister. Som avslutning kan jag bara säga att jag ser fram mot att höra de nya låtarna i Globen senare i år. Ett betyg så gott som något då det är få som går och ser band med så många år i branschen för att få höra nya låtar.

Text: Martin Trägårdh

Publicerad 31 Augusti 2006