Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Relaterat
Pearl Jam
(J-Records), 2006

"Come Back" heter den tolfte låten på Pearl Jams nya självbetitlade album. Drar man ihop de två orden får man ordet Comeback, vilket är en passande beskrivning på detta verk. Den energi Pearl Jam besatt i början av karriären har på något mirakulöst sätt återigen infunnit sig, Eddie Vedders röst låter mer angelägen än den gjort på flera år och låtarna är mer direkta och avskalade än på de två skivor som kom innan denna.

Nu är det så att Pearl Jam inte gärna tittar i backspegeln utan tar snarare ett steg bakåt och två framåt, nya influenser finns det gott om på skivan. På låten ”Unemployable” hörs det gitarrstrukturer som påminner om tidiga Kiss och ”Life Wasted” skvallrar om bandets punkinfluenser. Det låter helt enkelt Pearl Jam utan att för den skull låta som ett stagnerat band.

Låten ”Gone” följer den tradition av modern american folkmusic, signerad Pearl Jam, som startades av ”Off He Goes” på den nu tio åriga ”No Code”. I samma låt sjunger Eddie ”It's the American Dream I am disbelieving”. Något som är typiskt för hela skivan är politiska texter av denna typ som är kritiska till dagens Amerika och i synnerhet till president Bush och dennes krigspolitik. Pearl Jam har alltid varit ett politiskt engagerat band men det har aldrig lyst igenom lika tydligt på skiva tidigare. Visserligen fanns låten ”Bu$hleauger” på ”Riot Act” men det var då snarare en satir över Bush junior än genomtänkt kritik.

Kanske är det så att det rådande politiska klimatet i deras hemland fått Pearl Jam att brinna på allvar igen. Att Bush vann över Kerry var kanske oljan Eddie och grabbarna behövde för att få elden att ta fart. ”Binaural” och ”Riot Act” är på inga sätt dåliga skivor och jag kommer ihåg att jag var helt uppslukad av båda när de släpptes, men med ”Pearl Jam” känns det som om bandet berör lite mer, lite djupare.

Text: Martin Trägårdh

Publicerad 30 April 2006