Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Attero Dominatus
 2. Nuclear Attack
 3. Rise Of Evil
 4. In the Name of God
 5. We Burn
 6. Angels Calling
 7. Back in Control
 8. Light in the Black
 9. Metal Cre
Sabaton
(Black Lodge), 2006

Från Dalarnas mörka skogar kommer Sveriges senaste hopp inom metal-världen. Sabaton kallar sig gänget, de kommer från Dalarnas residensstad Falun och har hunnit med att släppa en platta innan denna damp ned i skivbutikerna under sensommaren. För de av våra läsare som kommer från Dalarna är Sabaton troligen ett ganska bekant namn då de redan innan debuten ”Primo Victoria” (2005) figurerade relativt frekvent i lokala tidningar och på de få lokala scener landskapet har att erbjuda.

”Attero Dominatus” tar vid där ”Primo Victoria” avslutades förra året. I texterna behandlas krig, i synnerhet då andra världskriget, och musiken låter som en blandning av legenderna Accept och Dio samt underground-hjältarna Gravedigger. Sångare Joakim Brodén har en kommenderande röst som ibland för tankarna till Rammstein och är något som passar de krigsinfluerade texterna som hand i handske.

Musikaliskt är det influerat av tidigare nämnda band. Tungt distade gitarrer och svängiga trummor kan kanske sägas vara något slags signum för bandet men den musikaliska bredden är däremot begränsad. Bandet tar inte till några allt för överraskande musikaliska grepp vilket resulterar i att skivan känns väldigt endimensionell.

Trots att Sabaton framför musiken på ett väldigt kompetent sätt, känns det som om allt ännu inte fallit på plats för gruppen. Bland annat reagerar jag på de ibland allt för Discovery Channel-aktiga texterna. Discovery-aktiga i den bemärkelsen att det känns som att bandet när inspirationen trutit, slagit på Discovery och skrivit en text om första bästa krigsprogram kanalen visat. Detta till trots skall det bli spännande att i framtiden se vad bandet kan hitta på. Det skulle exempelvis vara intressant att höra en konceptskiva där bandet tacklar något av andra världskrigets stora slag. Sabaton är definitivt ett band med framtiden för sig och hur långt de kommer att nå blir spännande att se.

Text: Martin Trägårdh

Publicerad 06 September 2006