Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
CD 1
 1. Dani California
 2. Snow (Hey Oh)
 3. Charlie
 4. Stadium Arcadium
 5. Hump De Bump
 6. She’s Only 18
 7. Slow Cheetah
 8. Torture Me
 9. Strip My Mind
10. Especially In Michigan
11. Warlocks
12. C’mon Girl
13. Wet Sand
14. Hey
CD 2
 1. Desecration Smile
 2. Tell Me Baby
 3. Hard to Concentrate
 4. 21st Century
 5. She Looks To Me
 6. Readymade
 7. If
 8. Make You Feel Better
 9. Animal Bar
10. So Much I
11. Storm In A Teacup
12. We Believe
13. Turn It Again
14. Death Of a Martian
Relaterat
Arco Arena
Konsert
Red Hot Chili Peppers
(Warner Bros/Wea), 2006

Att släppa dubbelalbum verkar vara den senaste trenden bland nordamerikanska band. Tidigare i år släppte Ben Harper sin dubbel-cd " Both Sides Of The Gun" och förra året släppte både Foo Fighters och System Of A Down skivor med mer än en plastbit i cd-asken. Nu är det alltså Los Angeles bästa funk-rock-soul-hiphop-pop-bands tur att ta sig an mastodontuppgiften att fylla hela två skivor med musik.

Mycket har hänt med Red Hot Chili Peppers sound sedan de debuterade för över 20 år sedan. Den lekfulla funkfesten som fyllde de tidiga verken har bytts ut mot betydligt seriösare och lugnare tongångar under senare år och "Stadium Arcadium" är inget undantag. Visserligen gör bandet några halvhjärtade försök att återknyta till sitt funkiga förflutna detta, bland annat i ”Hump De Bump” men det är i de mer lågmälda låtarna det blir riktigt bra och då framför allt i melankoliska ”Desecration Smile”.

Låtarna på "Stadium Arcadium" är fyllda med vackra melodier, sådana melodier som fastnar efter en genomlyssning. Första singeln ”Dani California” är ett sådant exempel. Trots att versen påminner väldigt mycket om Lynyrd Skynyrds klassiker ”Sweet Home Alabama” är låten klockren och refrängen sitter redan efter en vända i CD-spelaren.

Red Hot Chili Peppers har på senare år blivit två band i ett, dels ett moget popband med starka Beatles-influenser och dels ett funkband som vuxit upp men inte riktigt längre brinner för funken. Dessa två delar av bandet möts på "Stadium Arcadium" och bildar en kompetent men ack så spretig enhet. Det stora problemet med skivan är dock inte att den är spretig eller ofokuserad, Red Hot har en tendens att släppa aningen spretiga skivor, problemet är att den är på tok för lång. En speltid på strax över två timmar är mer än vad de flesta klarar av.

Bandet vill mycket och lyckas även med mycket på denna skiva, tyvärr når de knappt halvvägs med sitt mastodontprojekt. Som så ofta när det gäller dubbelskivor hade det varit bättre om materialet bantats till en enda skiva.

Text: Martin Trägårdh

Publicerad 23 Juli 2006